Pagini

Friday, August 10, 2012

GHID DE INGRIJIRE SI CRESTERE PENTRU PUII SUGARI DE PISICA



Ati gasit unul sau mai multi pui nou nascuti de pisica, care au ramas fara mama? Fie ca mama a murit, nu a acceptat puii sau acestia au fost aruncati afara de catre stapanii pisicii?
V-ati decis sa ii salvati, dar nu stiti exact ce presupune cresterea unui pui de pisica?
In cele ce urmeaza va explicam pas cu pas cum puteti creste, cu succes, pui de pisica, care nu au avut norocul de a se dezvolta alturi de mama lor. De acum dvs. veti tine locul mamei!
Desigur ingrijirea puilor nu este usoara, acestia se nasc cu ochii lipiti, nu isi pot regla temperatura corpului si trebuie hraniti din 2 in 2 ore, la inceput. Dar, veti vedea, ca sunt putine momente cand te simti mai implinit, decat atunci cand realizezi ca prin eforturi proprii ai reusit sa salvezi o viata.



Echipament necesar

  1. BUIOTA CU APA CALDA: infasurata in prosop (puteti folosi ca inlocuitor si o sticla de platic). Aceasta trebuie schimbata pe parcurs ce isi pierde caldura si inlocuita cu una noua, pentru a mentine puii la temperatura corecta si pentru a le da senzatia ca mama le e alaturi.
ATENTIE! Apa trebuie sa NU fie clocotita, nu vrem sa sufocam pisoii, ci doar sa le oferim caldura, pe care, in mod normal, ar primi-o de la mama.


  1. LAPTE PRAF PENTRU PISICI: poate fi cumparat de la orice farmacie veterinara. Este bine sa nu schimbati tipul de lapte dat pisoilor pe parcursul cresteri, schimbarea le poate cauza probleme stomacale micutilor. Laptele trebuie preparat dupa instructiunile oferite pe cutie si nu ”dupa ochi”, este foarte important ca pisoii sa primeasca aportul necesar zilnic de nutrienti, iar aceasta nu se poate intampla decat daca gramajul de pe ambalaj este respectat.
ATENTIE! Laptele praf pentru pui de pisica poate fi inlocuit cu lapte praf pentru bebelusi cu varsta de pana la 3 luni. Nu va fi la fel de hranitor, dar poate reprezenta o solutie de moment, pana ajungti la un cabinet veterinar pentru a cumpara lapte special pentru pisici.
LAPTELE trebuie preparat cu apa calduta. Testati cat de fierbinte este laptele, picurand un pic pe podul palmei, daca este prea fierbinte nu il oferiti puilor, lasati-l un pic sa se raceasca.
VARIANTE ALTERNATIVE DE INLOCUIREA A LAPTELUI SPECIAL O alternativa, probabil mai accesibila pentru buzunar, este un amectec din:
  •  250 ml lapte normal slab (1,5% grasime) +
  • 1 galbenus de ou + 
  • 2 lingurite de miere +
  • 10 picaturi de lamaie. 
Daca incercati sa evitati laptele, puteti sa il inlocuiti cu iaurt de baut. (multumim Andreei D. pentru aceasta fromula alternativa)

  1. BIBERON SI TETINE. Atat biberonul cat si suzete trebuie dezinfectate inainte si dupa fiecare folosire. Exista mai multe tipuri de Biberoane, unele drepte, altele arcuite, ele pot fi din plastic sau din sticla. De ex. Kitul Royal Canin pentru pisici sugari contine un biberon cu 3 suzete de schimb, dar daca ati luat deja alt lapte, puteti gasi, la MaxiPet, spre exemplu, biberoane speciale pentru pisici la 2 Lei bucata.
ATENTIE! Biberoanele trebuie sa fie pentru pui de pisica, cele umane se potrivesc puilor de catei, dar pisoii au gura prea mica pentru a putea suge de la un biberon uman. 

  1. PROSOP si CARPITE: vor fi folosite in timpul hranirii puiului. Carpitele vor servi pentru a sterge puiutul la gura dupa ce a mancat, veti vedea ca unii dintre pui se comporta ca niste mici purcelusi la ora mesei.

Plan de hranire

  • Saptamana 1.: hranire din 3 in 3 ore 0:00, 3:00, 6:00, 9:00, 12:00, 15:00, 18:00 si 21:00.
  • Saptamana 2.: hranire din 4 in 4 ore 0:00, 4:00, 8:00, 12:00, 16:00 si 20:00.
  • Saptamana 3.: hranire din 5 in 5 ore, cu posibila pauza de 8 ore noaptea.  0:00 - 8:00, 13:00, 18:00 si 23:00...
  • Saptamana 5: hranire cu biberonul la 0:00, mancare umeda (de ex. BabyCat)la 8:00, biberon la 14:00 si hrana umeda la 20:00.
  • Saptamanile 6 si 7: hranire cu biberonul doar „la cerere“, daca de ex. unul dintre pisoi nu mananca bine. Hrana umeda dimineata la pranz si seara.
  • Incepand cu saptamana 8.: Hrana umeda de doua ori pe zi, odata dimineata, odata seara.
 
ATENTIE! Daca puiul de pisica NU ia in greutate sau nu mananca bine mesele nu vor fi distantate, ci vor ramane la unul dintre praguri pana ce puiul incepe sa manance normal. Cel mai bine este sa tineti o evidenta a greutatii puilor, intr-un carnetel, pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra dezvoltarii pisicutului.


Masajul

Fiecarei mese trebuie sa ii urmeze un masaj pe burtica(de la burtica in jos catre zona genitala) si o stimulare a zonei anale.
Masajul burticii ajuta la digerare si poate fi facut atat cu mana cat si cu o carpita sau un prosopel. In urma fiecarui masaj pisoiul ar trebui sa urineze. De asemenea masajul in zona anala stimuleaza defecatia, care desi trebuie sa fie regulata, nu trebuie sa aiba loc dupa fiecare masa.

ATENTIE! Puii nu stiu sa isi controleze urinarea si defecatia, astfel ca au nevoie de stimulare in primele 2-3 saptamani pentru a invata ce trebuie sa faca. Lipsa masajului poate fi fatala.

Dupa saptamana a 6a puisorii vor inceape sa manance singuri, sa invete care e treaba cu litiera (chiar daca nu e vorba de o litiera propriu-zisa, ci de un castronel in care sa incapa ei pus in zona in care isi petrec ei timpul) si vor incepe sa se joace mai mult si sa doarma mai putin, iar Dvs. veti trece de la statutul de ”mama” la statutul de ”copacel de catarare” si ”jucarie preferata”.

Nu uitati nicio secunda ca este un gest nemaipomenit acela pe care il faceti si ca rasplata va fi pe masura din partea lor.

Felicitari si mult succes in cresterea puilor!



5 comments:

  1. foarte buna ideea postarii acestui ghid :) incercati totusi sa oferiti mai multe variante, adica, uite, eu am crescut in luna iunie 4 sugari deodata si nu le-am dat lapte praf, nici de pisica, nici de bebelusi. sunt sigura ca e cea mai buna varianta, dar mai exista si altele, probabil mai accesibile pentru buzunar, cum ar fi un amectec de 250 ml lapte normal slab (1,5% grasime), cu 1 galbenus de ou, 2 lingurite de miere si 10 picaturi de lamaie. Un medic veterinar mi-a recomandat acest amestec. Alt medic a spus sa incerc sa evit laptele, asa ca l-am inlocuit cu iaurt de baut (se poate si cu smantana, ceva mai lichida).
    Pisicutii pe care i-am crescut acum au aproape 3 luni si sunt sanatosi tun! :) pe unul l-am pastrat de tot.
    Si...sa nu speriati oamenii cu orele alea de hranit :D
    Succes "mamicilor" de pisicute!

    ReplyDelete
  2. Multumim Andreea pentru informatii, le-am adaugat in textul ghidului.
    Felicitari pentru faptul ca ai ales sa te implici si ca ai salvat cei 4 sugari. Daca ai nevoie de promovare pentru cei pe care vrei sa ii dai spre adoptie asteptam pozele tale insotite de o descriere dupa tipul celor utilizate de noi, iar noi o vom posta pe pagina Camerei cu pisici.

    ReplyDelete
  3. Nu aveti pentru ce. Eu sunt innebunita dupa animale :) acum nu mai am niciun pisoias de dat, am avut in total 6 lunile astea, din care am pastrat pe cel de care am zis(caruia de fapt ii gasisem stapani, dar, na, cum se intampla, mi l-au dat inapoi si am decis sa il tin). Dar sunt sigura ca voi mai gasi eu ceva pisoiasi disperati dupa o mana de ajutor, asa ca multumesc pentru oferta de a mi-i promova pentru adoptie! Spor!

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Buna ziua! Noi avem 2 puiuti de British Shorthair Blue de 2 zile. Mamica lor a murit la nasterea prin cezariana. Ii hranim cu biberonul sau cu seringa deoarece unul dintre ei refuza biberonul. Uneori, avem senzatia ca inghite prea mult laptic dintr-o data si ca se chinuie cateva secunde bune sa respire... Am citit ca este periculos, dar nu stim cum sa procedam mai bine... Orice sfat este mai mult decat bine primit. Va multumim!

    ReplyDelete