Thursday, August 9, 2012

Cum sa te pregatesti pentru sosirea primei pisici

1. LITIERA - cumpara una mai mare, in functie de cum iti permite spatiul, dar gandeste-te ca daca iei un pui, trebuie sa incapa in litiera si cand o sa fie o pisica de 5-7 kg. Daca ai suficient spatiu, poti cumpara o litiera acoperita, care reduce atat cantitatea de nisip imprastiat prin jur, precum si mirosul. Totusi, depinde de pisica daca accepta sa-si faca nevoile acolo (pentru inceput puteti scoate usita batanta, ca sa incurajati pisica sa intre).   
2. ASTERNUT PT LITIERA - "nisipul" poate fi de mai multe feluri, din experienta cel mai bun e cel pe baza de silicati. Nu doar ca nu miroase, dar poate fi si aruncat la wc (nu cand il schimbati pe tot, dar partea unde-si face pisica treaba). Personal, curat si dupa ce face pipi, aruncand partea galbena la wc, dar asta e optional. Nu va speriati ca iesiti mai scump cumparand un astfel de asternut, pentru ca dureaza mai mult. Nu o luna pentru o pisica, asa cum e trecut pe punga, dar 3 saptamani tot ajunge. 

3. BOLURI - recomand 3: unul stabil pentru apa (trebuie sa aiba in permananenta apa proaspata la indemana, mai ales daca primeste hrana uscata, dar daca o hranesti cu mancare umeda nu te ingrijora daca nu prea bea apa - isi ia necesarul de lichide de acolo); un bol pentru mancare uscata, pe care i-o poti lasa in permanenta acolo la discretie; un bol pentru mancare umeda.

4. JUCARII de tot felul - in general, pisicile adora jucariile gen undita, fie cu pene legate la capat, fie cu un snur sau elastic de care atarna vreo zdranganitoare (dupa ce pisica dezmembreaza partea atragatoare a jucariei, poti folosi batul pentru a imporiviza noi jucarii: de ex. sa franjurezi o punga de plastic si s-o legi de bat - o sa fie o fashaitoare irezistibila). Jucariile astea ar fi bine sa fie ascunse dupa sesiunea de joaca, pentru a nu fi dezmembrate complet. Unele pisici se joaca si singure, cu mingi si soricei sau alte minunatii de plus, cu care se razboiesc. Jucariile astea poti sa i le lasi la indemana tot timpul, sau sa le ascunzi prin rotatie, ca sa nu se plictiseasca total de ele. Oricum, pisicii n-o sa-i fie pe plac toate jucariile care-i plac stapanului, pe unele nici n-o sa le bage in seama.De asemenea, multe pisici sunt innebunite dupa laser, putand fugari luminita mult si bine, fara sa se plictiseasca.


5. MANCARE - diferentiata in functie de vasta si nevoile pisicii. In mare, pana la 1 an (sau pana la sterilizare) li se da mancate Kitten, iar dupa sterilizare, Sterilised. Marca pe care o recomandam si care ne-a tinut pisicile sanatoase este Royal Canin, dar se pot cumpara si din gamele corespondente de la alte marci, gen Purina. Mancarea umeda nu e obligatorie in dieta pisicii, dar daca-i face placere, i se poate da din cand in cand. Mancarea uscata se poate cumpara sub forma varsata de la pet shop, sau la pungi de 2-4 kg. Nu recomandam sub nici o forma mancare de calitate mai proasta (ce se gaseste in supermarket sau hypermarketuri) sau mancare gatita de-a stapanului. Problemele de sanantate care apar mai tarziu o sa dea mari batai de cap, putand fi graf afectati rinichii sau ficatul.

6. TRANSPORTOR - e cusca de plastic care usureaza mult viata stapanului cand vine momentul transportului la veterinar sau altundeva. Pisica trebuie vaccinata anual, chiar daca nu are acces afara, exista riscul ca stapanul sa aduca pe talpi toata mizeria adunata de prin oras.

7. SISAL - tubul sau placuta infasurata in sfoara groasa, unde iti inveti pisicuta sa-si ascuta ghearele, ca sa nu strice mobilierul din casa. Cand o surprinzi ca vrea sa-si ascuta ghearele intr-un loc nepotrivit, du-o la sisal si fa cu unghiile acolo, ca sa-i starnesti interesul. Daca pisica nu vrea sub nici o forma sa se obisnuiasca sa-si ascuta ghearele acolo, poti sa i le tai. Exista clesti speciali pt taiat ghearele, iar daca prinzi pisica intr-o pasa somnoroasa nici n-o sa aiba vreo obiectie. Taie varful alb al ghearei si pisica n-o sa simta nimic. Daca nu te descurci, poti s-o duci la veterinar sa-i faca asta, dar sigur poti invata sa faci singur, nu-ti fie teama.

Pentru cumparaturile initiale iti recomandam siteurile www.maxi-pet.ro si www.zooplus.ro, unde preturile sunt mai mici decat la pet-shop-ul din cartier. 

Oricat ai incerca sa-ti rasfeti pisica, ea n-o sa fie incantata de toate obiectele pe care i le cumperi. Decat sa le tii degeaba prin casa, poate te gandesti sa le donezi unor pisici mai putin norocoase, cum ar fi cele din Camera cu pisici: https://www.facebook.com/thecatroom  :)

Iti multumim pentru grija pe care o sa i-o porti noii pisicute!

Multumim pentru material:  http://glowingzoo.blogspot.com

No comments:

Post a Comment