Tuesday, September 4, 2012

Aducerea celei de-a doua pisici in familie.

De ce o a doua pisica? 

Contrar opiniei generale pisicile nu sunt animale solitare, prin domesticire ele ajung sa duca, de fapt, o viata de copil, sa fie rasfatate si iubite. Iar orice copil are nevoie de alti copii in jurul lui cu care sa isi petreaca timpul si sa se joace, ca de la egal la egal. Ca si copiii, puii de pisica se plictisesc singuri acasa, in orele in care stapanii sunt plecati la serviciu. De obicei, puii lasati singuri dezvolta un comportament distructiv, consumandu-si energia daramand si stricand obiecte prin casa. Cu un prieten pe masura lor pot sa se alinte si sa se joace, sunt mai fericiti si au in mod continuu companie, iar comportamentul lor devine unul echilibrat si non-distructiv. 

Nici dimensiunile apartamentului nu reprezinta un motiv impotriva unei de-a doua pisici, depinde aici mai mult de cum este aranjat spatiul locuibil, de spatii amenajate pentru joaca, locuri pe pervaz pentru a privi afara si jucarii pentru a le tine atentia captata. In cazul pisicilor adulte, care au trait in solitudine mult timp, fara a intra in contact cu alte animale pe perioade indelungate, adaptarea la un nou companion poate fi intr-adevar dificila, iar pentru ei, probabil cel mai facil este sa traiasca toata viata ca pisica unica a familiei.

Costurile mancarii pentru pisici nu sunt duble daca aveti 2 pisici, pentru ca puteti cumpara conserve/pachete mai mari, care sunt mai convenabile la pret(de ex.: todeauna un sac de 10 kg va costa /kg mai putin decat un sac de 4 kg.) decat conservele/pungile micute. Nici munca de intretinere nu este dubla, tot o litiera vor folosi si cam aceeasi cantitate de nisip de litiera. 

Satisfactia pe care o ofera 2 pisici este, insa, dubla!



Calitati ale celei de-a doua pisici

Cine nu are deja o pisica ar fi indicat sa adopte doi frati sau doua pisici care au trait impreuna sau pisici care au trait impreuna cu alte pisici. Puii de pisica/pisicile tinere se obisnuiesc repede cu viata impreuna, in cateva zile de la primul contact se vor juca si vor fi deja prieteni nedespartiti. De multe ori se intampla, insa, ca o pisica adulta sa isi piarda companionul de o viata si sa sufere de singuratate sau pur si simplu stapanul pisicii decide sa mai adopte una.

E foarte important ca cele doua pisici sa se potriveasca, sa aiba un caracter asemanator sau complementar. Nu ar fi indicata, de ex., combinarea unei pisicute foarte timide cu un pisoi posesiv si agitat. Un pisoi tanar va fi mai usor acceptat de catre un pisoi adult deja stabilit in casa, decat un misoi deja matur.  


Genul nu are importanta, in general, insa, se inteleg mai bine perechile de acelasi gen, decat cele de genuri diferite. Motanii prefera jocuri de contact(alergari, sarituri), iar pisicutele jocuri cu obiecte(mingiute, soricei, sfoara cu smotocei). Insa, in cazul adoptiei a 2 motani necastrati se poate ajunge de multe ori la batai violente. De aceea in cazul adoptiei a doi pisici de acelasi gen, sterilizarea este obligatorie pentru un trai echilibrat si linistit, atat al pisicilor, dar si al adoptatorului.

 TABEL POTRIVIRI COMPORTAMENTALE PISICI:


Pisica „veche”
Pisica „noua”
Calitati
alintata, foarte atsata de stapan
Jucausa, independenta
Pisica veche nu va fi atat de geloasa si nu se vor lupta pentru atentia dvs.
Lenta, cu probleme de greutate
Pui de pisica de 3-5 luni
Pisica veche isi va recapata cheful de joaca
Pisica hiperactiva
Pisic tanar peste 5 luni
Combinatia ideala pentru a tempera si obosii pisica hiperactiva
Pisica solitara sau batrana
Orice pisica care prefera compania pisicilor fata de cea a oamenilor, nu foarte atasat de om
ofera companie si apropiere pisicii "vechi"
  

Pregatiri pentru venirea pisicii noi in casa

Cateva pregatiri sunt necesare 
  • fiecare pisica ar trebui sa aiba propriul castron de mancare si de apa
  • pentru inceput ar trebui ca pisicile sa aiba fiecare propria litiera. 
  • sa existe in prealabil suficiente locuri de joaca, de somn si ascunzatori pentru ambii pisici
  • jucarii noi pentru pisica noua, pentru a nu fi nevoita sa le imparta cu alta pisica pe teritoriul acestia din urma  
Ar fi bine ca adoptia celei de-a doua pisici sa aiba loc in weekend, in asa fel incat sa puteti petrece cat mai mult timp cu amandoua pisicile, in asa fel incat nici cea deja existenta si nici cea noua sa nu se simte neglijate sau nedorite.

Cel mai bine ar fi ca ambele pisici sa fie sterilizate si deparazitate. Din start pisicile sterilizate sunt mai blande si nu atat de teritoriale fata de alte pisic adulte sau chair fata de pui.

Integrarea noii pisici in familie

Cel mai bine ar fi ca noua pisica sa aiba, pentru inceput, camera ei, separata de restul casei, in care pisica "batrana" sa nu aiba acces. In aceasta camera ar trebui sa aiba mancare, apa, litiera, un loc de somn si niste jucarii. Lasati pisica sa iasa din transportor in camera amenajata si sa inspecteze toate locurile camerei. Puteti chiar sa rugati persoana de la care luati pisica sa fie prezenta cand aduceti pisica pentru prima oara in noua locatie. 



Pisicile tinere si animalele sociabile pot fi alaturate si dupa cateva ore. Faptul ca prima intalnire trebuie sa fie supervizata de un "adult" este de la sine inteles. Ar fi bine sa le oferiti pisicilor un miros cunoscut lor, amandurora. Puteti sa ii dati cu un pic din parfumul dvs intre omoplati(doar o picatura e suficienta) sau sa ii frecati un pic cu unul dintre tricourile cu care stati in casa sau dormiti.

In cazul pisicilor, care nu sunt foarte sociabile, pisica "noua" ar trebui sa ramana cateva zile in camera special amenajata pentru ea. Din cand in cand mai aduceti dintr-o camera in alta obiecte, de ex. paturi, pulovere, genti, pentru ca pisicile sa inceapa sa isi cunoasca mirosul una alteia. Apoi schimbati locatia, lasati pisica "noua" in toata casa, sa se plimbe si sa invete mirosurile casei, iar pe pisica "veche" duceti-o in tot acest timp in camera destinata pisicii noi. 

Ideal ar fi ca intalnirea dintre cele doua feline sa aiba loc din spatele unor gratii(cusca de transport, usa dintre camere). Astfel, pisicile se pot vedea, auzi, amusina si poate avea loc un prim contact intre ele, fara a se transforma intalnirea intr-o bataie. De altfel, ar fi indicat ca ambele pisici sa fie hranite chiar inainte de prima intalnire, cu burta plina sunt mai linistite si mai prietenoase.


Sunt foarte rare cazurile cand doua pisici care nu s-au mai intalnit pana in acel moment sa se inteleaga din prima fara un pic de maraieli, scuipat si zburlit. In general acestea sunt reactiile pe care le au pisicile la prima intalnire si nu ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni, asa este normal. Pana la urma, nici toti oamenii nu se inteleg din prima foarte bine. In cazul in care totusi pisicile sar la atac, acest comportament nu poate fi ignorat, cel mai bine este ca pisicile sa fie imediat despartite si contactul sa fie incercat din nou intr-un mod mai lent si mai atent. Interactiunea dintre cele doua pisici trebuie, insa, deranjata cat mai putin, daca pisicile nu sunt lasate sa petreaca timp impreuna, nici nu vor avea cum sa se obisnuiasca la viata una alaturi de cealalta. Pisicile vor stabili ele singure o ierarhie la un moment dat. 
  
E foarte important sa nu neglijati pisica "veche", incercati, mai degraba, sa fiti mai atenti cu ea, altfel s-ar putea ca aceasta din gelozie sa devina agresiva, sa atace pisica nou venita si sa se creeze din start o tensiune intre cele doua, tensiune care este greu de aplanat ulterior, asa ca mai bine evitati crizele de gelozie pisiceasca din start.

Puteti incerca sa le apropiati pe cele doua pisici prin utilizarea diferitor jucarii (soricel pe undita, laser, mingiute,) sau punandu-le de mancare impreuna. Mai intai la o distanta mai mare si apoi apropiind  din ce in ce mai mult castroanele. Nu va puteti astepta, insa, ca pisicile sa fie cei mai buni prieteni din prima, un pic de timp le va lua si celor mai sociabile pisici pana sa fie de nedespartit, iar cu anumite pisici este suficient ca cele doua sa se accepte si sa convietuiasca in liniste impreuna. 

Ceea ce este foarte important de stiut si inteles este faptul ca aducerea unei noi pisici in casa este un proces care presupune rabdare si un pic de efort si din partea dvs. Nu este, insa, imposibil sa imprietenesti doua sau mai multe pisici, iar satisfactiile vor intrece cu mult efortul depus la inceput. 

Mult succes in aducerea unei noi pisicute in familie!  



 


51 comments:

  1. Sfaturile voastre chiar functioneaza, asa am facut cu toate pisicile pe care le-am luat in foster si toate au ajuns sa fie prietene cu pisica casei dupa ~2 saptamani

    ReplyDelete
  2. Buna. Eu am un motanel de cca 7 luni, in călduri de vreo 2 luni bune si am primit o pisicuta de vreo 2 luni. El o bate si o musca uneori. Sunt impreuna de 3 zile. Aveți vreun sfat sau vreo idee cat ar mai dura imprietenirea, in situația in care motanul este in călduri? Multumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna! Imprietenirea poate dura de la 3-4 zile la cateva saptamani, atata timp cat aveti rabdare cu cei doi aceasta nu e imposibila. Avand in vedere ca amandoi sunt mici nu ar trebui, insa, sa dureze foarte mult.

      Delete
    2. Multumesc de răspuns! Având in vedere ca este un caz mai special, el fiind in călduri iar ea mai având inca 2-3 luni pana poate sa l "satisfacă" pe motan, aveți vreo idee despre cum ar trebui gestionata aceasta situație in particular? Mersi anticipat!

      Delete
    3. Recomandarea noastra e sa sterilizati pisicuta la 5 luni si pe motanel pe la 9-10 luni si sa nu ii lasati sa se imperecheze. Sunt suficiente pisici care traiesc si mor pe strazi, nascute sau abandonate acolo ca sa nu mazi fie nevoie sa se imperecheze si inmulteasca si pisicile din proprietate privata. De altfel la pisici "satsfacerea" este un proces dureros atat pentru mascul cat si pentru femela si nu produce niciun fel de placere de nicio parte.

      Delete
    4. Noi mergem la lucru in același timp, si din cate am înțeles din articolul Dvs. o sa i pun in camere separate in timul acesta. In ultimele 3 zile ei au fost doar impreuna, noi fiind acasa si putând ui supraveghea îndeaproape. Dar acesta o musca si o bate încontinuu. Fac la aceeași litera si mănâncă din aceleași boluri. Acum i am amenajat ei o camera cu tot strictul necesar, separat de Ale lui, care are toata casa la dispoziție. Ar mai fi ceva de facut, eventual o pastila hormonală pt ca el sa se mai calmeze o perioada?

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. To Victor Alin.......Castreaza motanul. Cand o sa inceapa sa-ti urineze pe pereti o sa fugi cu el in brate. Sunt patit.

    ReplyDelete
  4. Am o pisica de 2 ani si am luat un motan de 5 saptamani. Motanul bineinteles e pui, tace din gura si se uita la pisica cum maraie..Nu au sarit la bataie direct, dar pisica i-a tras 2 labe in prima zi...
    Ce putem face pentru a le imprietenii mai repede?

    ReplyDelete
  5. Buna. Am o pisica de 1 an jumatate care e o rasfatata si jumatate, face doar ce doreste si mai si zgarie si musca daca i te impotrivesti, dar are si momente in care e foarte blanda si lipicioasa. De doua saptamani am luat pisicuta de la bloc, in varsta de 5 - 6 anisori si am sterilizat-o, timp in care cealalta a fost plecata la prietenul meu, unde ii place foarte mult. Acum am adus-o inapoi si s-au intalnit, s-au scuipat, prima data aia mica pe cea mare si azi cea mare pe cea mica. Stau in camere separate momentan si sunt amandoua sterilizate, iar pisicuta mare are amputata o labuta. Mi-as dori sa se inteleaga deoarece dorim sa le pastram pe amandoua si nu as dori sa se bata. Trebuie doar sa avem rabdare?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu sunt intr-o situatie similara,chiar sunt curioasa cum vor decurge lucrurile la tine.Eu am o pisica sterilizata,are 2 ani si astazi am pus-o in contact cu o pisicuta luata la fel de la scara pe care am sterilizat o si am operat o de hernie si e covalescenta acum..pisicuta de la scara a stat(timp de 2 saptamani) intr-un apartament in care astazi ne-am mutat si noi si am adus-o si pe cea de 2 ani..ce veche face urat numai cand simte mirosul celeilalte,ma maraie si ma scuipa si pe mine,nu ma mai suporta..cu prietenul meu nu are nimic.Cea de la scara nu pare deranjata de prezenta ei...momentan le tin si eu izolate...si eu intentionez sa o pastrez si pe cea noua,sper sa pot..iti doresc mult succes la imprietenit cele doua bestiutze :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. De doua saptamani le-am facut zilnic, timp de 2, 3 ore, intalniri organizate si supraveghiate prin plasa de la balcon. Una stand in camera si cealalta pe balcon si am alternat pisicile, cand una, cand cealalta pe balcon. De 2 zile s-au intalnit fara plasa, dupa ce le-am taiat unghiutele, iar lucrurile au mers neasteptat de bine. S-au mai scuipat, s-au mai marait, dar nu s-au batut. Acum cea mica este tare derutata de prezenta celeilalte si o cerceteaza cu curiozitate, insa speram sa se imprieteneasca cat de repede. Cea adoptata acum e mult mai docila si are rabdare cu cealalta. Trebuie sa avem si noi rabdare, e un proces foarte interesant si complex pentru pisici. Va doresc mult succes

      Delete
    4. Si multumesc pentru sustinere si incurajari

      Delete
  6. Buna! Felicitari amandurora pentru faptul ca ati ales sa va mai luati o pisicuta. Desi poate parea greu la inceput, si poate dura si cateva saptamani, cu rabdare veti reusi sa le faceti sa se accepte, daca nu sa fie chiar prietene. Va tinem pumnii ca pisicutele sa se acomodeze cat ai repede una cu cealalta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buna seara..eu am 2 pisici 1 motan care are 10 ani si 1 pisica care are 15 ani.. motanul il am in strainatate iar pisica este in romania si as vrea sa aduc si motanul in romania tin sa specific ca acestia nu s au intalnit niciodata si as vrea sa stiu este posibil ca la un moment dat ei 2 sa se inteleaga sau cel mai bine ar fi ca fiecare sa ramana in casa in care s a obisnuit singur? va multumesc

      Delete
  7. Multumesc!la mine se vad ceva imbunatatiri,mici ce i drept..momentan dorm tot separat..cea veche o scuipa pe cealalta si nu s au apropiat una de alta decat la distanta de jumatate de metru si cu noi langa ele..sper cu multa rabdare sa se imprieteneasca pana la urma!

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Bună ziua
    Am citit articolul vostru şi mi s-a părut foarte interesant. Eu am o pisică de 3 ani jumătate care e ţinută ca o prinţesă. Dar acum aproape 3 săptămâni, am găsit în zăpadă un motănel foarte micuţ, aproape mort de foame şi de frig. Mi-a părut tare rău de el, intrase în hipotermie, aşa că l-am luat în casă să-l îngrijesc. Am chemat veterinarul şi i-am dat vitamine, după câteva zile i-am făcut şi deparazitare. Acum îl ţin un pic pe tratament fiindcă, din cauza frigului îndurat, cauza nişte probleme la plămâni. Din cauza asta îi zicem Mucilă :) Dar acum e mai bine, a luat în greutate, respiră uşor şi a devenit extraordinar de jucăuş şi simpatic. În pisica cea veche a devenit foarte tristă. Motănelul s-ar juca cu ea, ar apuca-o de coadă, ar sări pe ea la smotoceală. Însă ea îl priveşte circumspect de la distanţă şi pleacă. Şi-a mutat "cartierul general" în altă cameră şi stă cu noi numai dacă ne ducem noi la ea s-o mângâiem şi s-o alintăm. Nu ştiu ce să fac să-i treacă tristeţea. Plus că mi-e teamă că nu mai vrea să mănânce. Există posibilitatea să refuze mâncarea din cauza geloziei?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt cazuri in care pisicile reactioneaza astfel la venirea unui nou pisic in casa. In teorie, trebuie sa ii acordati ei mai multa atentie decat normal, sa o alintati si dragaliti extra, pentru a intelege ca cel nou nu ii va lua locul, ci va fi conlocuitor. Alintati-o cu mancarea favorita, cu mangaieri, cu jucarii pe care le poate imparti in joaca cu cel mic. La 3 ani nu este atat de batrana incat sa nu se poata adapta schimbarii.

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Buna! Eu am un pisoias de circa 5 luni, Ştüț, iar acum 2 aseri am gasit un altul cam cu 2 luni mai micut. Nu stiu cum sa ii fac sa se inteleaga... ii tin in camere separate, au litiere si castronele separe dar in momentul in care ii pun in aceiasi camera cel mare parca innebuneste, sare pe cel mic si il musca.Daca incerc sa il tin ma musca si pe mine... imi doresc sa ii pastrez pe amandoi dar imi este teama ca nu se vor intelege niciodata. Cel mic se duce tot timpul la el, vrea sa manance cu el dar Ştüț nu il suporta. Ce sa fac? Am incercat si trucul cu esenta de vanilie dar nu a avut niciun rezultat. Am uitat sa specific sa ambi sunt de sex masculin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Cristina!
      Avand in vedere ca amandoi sunt mici, nu are asa mare importanta genul. Probabil Ştüț nu este obisnuit sa ii fie invadat teritoriul si reactioneaza agresiv din aceasta cauza. Nu este deloc anormal comportamentul lui, unii pisoi reactioneaza asa cateva zile, altii cateva saptamani, dar la varsta lor, pana al aurma realizeaza ca le e mai bine impreuna decat singuri. Va fi nevoie de rabdare din partea ta, ca Ştüț sa inteleaga ca nu va fi inlocuit, ci doar va avea un partener de joaca, iar faptul ca cel ic e foarte prietenos va ajuta mult. Cateodata dureaza mai mult, dar cu rabdare suntem siguri ca va fi ok pana la urma! Va tinem labutele stranse!

      Delete
  12. Buna! Am un motan de 2 ani, cuminte, jucaus dar linistit. Am adus de o saptamana o pisica pe care am am gasit-o afara (are aproximativ un an, e extrem de slaba). El a acceptat-o imediat, insa ea este extrem de obraznica-il maraie si il scuipa cum il vede, si dupa o saptamana nu e niciun progres... Aveti vreun sfat, cum as putea sa ii ajut sa se inteleaga? Mentionez ca motanelul imparte mancarea cu ea fara probleme, pot ramane si singuri impreuna, ea il tolereaza doar cat ii mananca portia, si dupa il maraia iar. De asemena, e imposibil sa ii tin separat, pentru ca de cate ori ramane inchisa in camera, mai are un pic si rupe usa.. m-ar ajuta sfaturi sa o dezvat de zgariatul si saritul pe usa, si sa imi accepte motanul mai usor.

    ReplyDelete
  13. Buna.am o pisica de un 1 si 3 luni si azi am mai luat un motanel de 1 luna jumate.cum as putea sa fac pisica sa-l accepte avand in vedere ca imediat cum l-am bagat in casa a inceput sa maraie la el.acuma prb este ca nici pe mine nu ma prea mai accepta.spuneti-mi si mie va rog cum as putea sa fac.multumesc

    ReplyDelete
  14. Am 3 pisici, una de aproximativ 3-4 ani, adoptata acum 2 ani (Maia), si inca doi de un an si ceva, adoptati anul trecut (Tara si Toby). Pisica mare i-a adoptat si ingrijit pe cei mici pana au crescut. Vara asta Tara a nascut 2 pui (Leo si Crookshanks), ambii baieti. De cand cei 2 sunt cu noi, motanul Toby tot pleaca de acasa, nu vine decat de cel mult doua ori pe zi acasa si sta cel mult 2 ore. Pisicile stau in curte, insa le permit sa intre si in casa. Mereu cand Toby vine acasa il iau inauntru, il alint si ii dau de mancare, insa atunci cand ii vede pe cei mici care vor sa se joace cu el fuge si iese din curte. Ce-as putea sa fac?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am uitat sa specific ca Toby a mai avut batai cu niste motani din vecini, care il ataca si il fugaresc in copaci. Toby e foarte fricos si se teme si de umbra lui :))

      Delete
    2. Buna ziua,

      Cel mai important ar fi sa sterilizati pisica mama, pe Tara, pentru ca este clar ca prea multi pui in casa nu ii plac lui Toby. Apoi, cel mai probabil, daca nu este sterilizat nici el, ar ajuta sa fie, nemaiavand tendinta atat de pronuntata de a se plimba prin cartier. Astfel veti evita si sa fie batut de alti motani si alte pericole care ar putea exista pentru el cand nu este acasa.

      In rest, probabil ca il deranjeaza si faptul ca pisoii mici sunt foarte agitati si activi, dar, probabil, vor incepe sa se inteleaga mai bine, cand vor mai creste si acestia.


      Delete
  15. Am un motan cam bătrân, are 12 ani, este castrat . De 2 3 luni am adus acasă un motanel, are 4 luni acum. Însă de când l am adus pe cel mic, de aproximativ 3 luni, motanul cel bătrân încă nu în accepta in totalitate, când cel mic se duce la el să se joace acesta îl scuipă mereu si il maraie. De la un timp cel mic a început și el să devină mai agresiv si mereu sare pe cel bătrân și nu îl lasă niciodată în pace. Există vreo șansă ca cei doi să se înțeleagă și să nu se mai atace ?

    ReplyDelete
  16. Buna , am adus de curand in casa ce-a de-a doua pisica, se inteleg prea bine , problema e alta , mama , care e atasata de prima psicuta este foarte suparata deoarece aceasta nu ii mai ofera deloc atentie , si intentioneaza sa le dea pe amn doua afara , exista posibilitataea ca acestea sa se "plictiseasca" si sa ii ofere cumva putina atentie ?

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Buna, am și eu o pisica de 7 ani și ma gândesc din ce in ce mai serios sa mai iau un pui pentru ca pisica mea sa nu mai stea atât de mult timp singura. Menționez ca sunt destul de mult timp plecata. Pisica mea este o fire foarte independenta si cuminte și nu vine niciodată la mine sa o alint, vine doar atunci când ajung acasă, in rest ma duc eu după ea :)). Credeți ca este mai bine sa rămână singura sau sa ii mai iau o prietena? Credeți ca se vor împrieteni? Menționez ca vreau sa iau un pui din aceeași rasa..

    ReplyDelete
  19. Buna ziua! Acum doi ani am liat doi pisoi, frati, de pe strada. Erau batuti, speriati si infometati. I am ingrijit cum am putut eu mai bn dar ieri, din pacate, unul dintre ei a murit. Celalalt pare trist, miorlaie, cauta, adulmeca si e nelinitit. Motaneii erau ai copiilor si copilul care l a pierdut sufera f tare. M am gandit sa adopt alt pisoi dar am neboie de niste recomandari: e bn ptr celalalt motan? daca da, cat de curand dupa disparitia fratelui sau? E bn sa fie motan sau pisica? Mentionez ca are 2 ani si e castrat. Mumtumesc!

    ReplyDelete
  20. Buna ziua! Avem un motan crescut de noi de cand avea doar o saptamana. In prezent are 1 an si 3 luni. L-am castrat de la 8 luni ca o lua razna. De fel este sociabil, insa foarte atasat de noi, prefera sa stea mereu in compania noastra. Prima oara cand am fost nevoiti sa il lasam 24 de ore singur a vomitat de stres. Este destul de activ, foarte inteligent, inventiv si ambitios.Se joaca precum un catelus, aport este jocul lui preferat.
    Pana acum aveam o problemuta.. Eu am un bebe de 3 luni si de cand am nascut, motanul este agresiv cu mine.. Ma ataca, ma zgarie, chiar se infoaie la mine uneori. In limita timpului disponibil, incerc sa ma mai joc cu el poate ii mai piere ciuda pe mine..
    Acum avem insa o problema mai serioasa. Mama mea a decedat recent, iar pisica ei in varsta de 9 ani este la noi de cateva zile. Este o pisica timida, docila, supraponderala si cu ceva probleme de sanatate. A fost unica pisica din casa mult timp, incercarile de a o imprieteni cu alte pisici au esuat.
    Ea il respinge pe motan, il scuipa, il maraie, chiar se repede la el mai mult de teama. El se arata f curios, dar da totusi semne de agresivitate ca se infoaie si mai da cu labuta uneori, parca intentionat sa o irite..
    Sunt constienta ca sunt personalitati total diferite.. Exista vreo sansa sa se inteleaga? Nu as vrea sa dau nici motanul, nici pisica..

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Buna ziua!
    Nu am avut experiente personale cu pisici si copii, insa am auzit de la alte persoane povesti asemanatoare cu ce ne-ati relatat dvs. Problema este posibil sa se manifeste din cauza geloziei. Daca va primi in coninuare aceeasi atentie cu care este obisnuit, probabil cu timpul va reveni la comportamenul lui normal si nu va mai percepe copilasul ca pe o amenintare. In acest sens este posibil ca daca se imprieteneste cu pisica nou venita, sa fie mai usor pentru el.

    Legat de cealalta problema, in primul rand condoleante pentru mama dvs. Comportamentul pisicii este justificat si normal, avand in vedere toate schimbarile survenite in viata ei. Comportamenul motanului pare mai mult din joaca si curiozitate, nu neaparat din agresivitate din ce povestiti. Adica este clar ca vrea sa o atate, dar poate ca ii ccapete atentia sau sa se joace, nu neapartat sa o enerveze.

    Noi credem ca sanse de imprietenire sau macar tolerare, exista, insa este nevoie de multa rabdare. Indiferet de varsta sau situatie, imprietenirea sau acceptarea reciproca intre doua pisici, intr-un timp foarte scurt, este destul de rara. In general este nevoie de la cateva zile la cateva saptamani, poate chiar o luna. Este recomandat ca in prima faza pisoii sa fie tinuti separat, daca aveti aceasta posibilitate. Amandoi trebuie sa se obisnuiasca cu mirsoul si prezenta celuilalt mai intai de la distanta. Apoi imprietenirea / contactul direct se face treptat si doar in prezenta dvs. pana vedeti ca nu exista tendinta de a deveni agresivi unul cu altul. Pentru ca pisica este mai in varsta si pentru ea au survenit mai multe schimbari, va fi mai greu.

    Va sfatuim sa aveti rabdare si sa nu renuntati la niciunul dintre ei.
    In functie de cum evolueaza situatia, ne mai puteti cere sfaturi pe cameracupisici@gmail.com.

    ReplyDelete
  23. Revin cu un update. Au trecut 3 luni si pisicile tot nu se inteleg, e dezastru la noi. Toata ziua se alearga si se maraie reciproc. O sa caut solutii sa scap de amandoua, deja am ajuns la capatul rabdarilor. Iubesc f mult animalele, insa nu mai rezist psihic.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Buna ziua. Am si eu doua pisici, una de cinci ani (prima venita in casa) si una de doi ani, adusa in casa anul asta in iarna (gasita in zpada). Cea mare o hasaie pe cea mica si aceasta sare la bataie. Fac tot posibilul sa nu se intalneasca pt. ca mi-e frica sa nu se raneasca. Oare fac bine? Am citit de anumite spray-uri cu ceva hormoni care se folosesc pentru ca pisicile sa nu-si mai revendice teritoriul si sa nu mai fie asa agresive. Sunt eficiente? Ce ma sfatiuti? mUltumesc.

    ReplyDelete
  26. Buna ziua! Am si eu problemuta 😣😣😣...am o pisica de doi ani jumatate f blanda si lenesa( e sterilizata si a fost ondata mamica). In mai am adoptat un pisoias aeuncat de cineva la numai 3 sapt. E baiat si e f energic. Pisicuta mea l.a acceptat de la inceput incercand sa il linga, numai ca nebunaticul o musca intr.una fapt ce o.enerva f tare. In prezent dupa 5 luji fe stat impreuna, tor se incaiera zilnic si se musca. Plange sufletul in.mn si nu stiu cum sa ii ajut. Ii afir pe amandoi si nu as vrea sa renunt la pui, dar am intrlea ca exista eusvul.ca pisica sa faca depresie . Ce.i drept... e cam trista si a slabit mult. Ce as putea sa fac sa le.fie.bn? Va rog cu disperare sa ma sfatuiti.

    ReplyDelete
  27. Buna ziua,am un motan gasit pe strada adus acasa ,xastrat xastrat acum are 12-13 ani,acum 3 luni am mai gasit un motanel mic 7 luni pe care l-am adus acasa.
    In ultimul timp e din xe in ce mai greu ,cel mare este ff afresiv il maraie, hasaie,bate pe cel mic doar pe motiv ca il vede in cale.
    Cel micut nu este castrat.
    Vreau sa il tin si pe xel mic dar nu stiu cum sa ii fac sa se inteleaga.Au momente cand se joaca impreuna dar mai mult se bat ce as putea face?

    ReplyDelete
    Replies
    1. In noiembrie am salvat un pui de pisica de vreo 4 luni din copac de la etajul 4. Miorlăia fix la balcon la noi. Acum după după 5 luni am decis sa mamao luam o pisică și am adoptat un pui de pisica de 4-5 luni. Problema e că atunci când intrăm în casa, vechea pisica ne iese in întâmpinare iar la vederea noii pisici a sărit în sus ca arsă și a rupt-o la fugă. A stat 3 ore după șifonier și nu a mâncat aproape 2 zile. Acum după aproape o săptămână cea mare tot fuge de ea. Iar cea mica e cam arțăgoasă , sare la bătaie, iar vechea cu toate că e de 2 ori cât ea fuge și se ascunde. Noi incercam sa o calmăm pe cea mica e mai blândă mai docila și mai lipicioasa, iar vechea e mai nebunatica mai încăpățânată și mai singuratica, vine la noi doar când are chef de maingaiala in rest nu prea. Vre-un sfat? Nu as vrea sa renunț la cea noua iar la vechea nici atât.probabil cano sa le separ că până acum nu am făcut-o.

      Delete
  28. Am o pisica de 3 ani . La al 2 lea rand de pui . am păstrat unul care a fost alaptat aproximativ 1 an .. de o lună mama puiului este foarte agresivă față de el , nu il lasa sa se apropie de ea .... As vrea sa aflu de ce face asta , si daca pot face ceva sa isi revina !

    ReplyDelete
  29. Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi foarte veselă din viața mea, datorită ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutându-mă să-l recuperez pe fostul meu soț cu vraja sa magică și de dragoste. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de groaznic, deoarece soțul meu mă înșela cu adevărat și căuta un divorț, dar când am dat peste e-mailul Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recupereze fosta ajuta la fixarea relației. și să îi facă pe oameni să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi îi cer ajutorul, dar, spre surprinderea mea, mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și aici sărbătoresc acum pentru că soțul meu s-a schimbat complet definitiv. El vrea întotdeauna să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezentul meu. Îmi place foarte mult căsnicia mea, ce mare sărbătoare. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr.saguru este cu adevărat un adevărat jucător de vrăji. AI NEVOIE DE AJUTOR APLICĂ ACUM CONTACT CU DOCTORUL SAGURU ACUM VIA E-MAIL: drsagurusolutions@gmail.com sau WhatsApp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta. și, de asemenea, perfect în 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUIT OF THE WOMB 4 PROMOTION SPELL 5 PROTECTION SPELL 6 VRAJA DE AFACERI 7 VRAJA DE LUCRU BUNĂ 8 VRAJA LOTERIEI ȘI VRAJEA ÎN CAZ DE CURTEA.

    ReplyDelete
  30. Am un motan de un an și este cuminte uneori agresiv dar este din cauza ca este mai fricos, am adus o pisicuta mica care este foarte jucăușă și nu are stare iar motanul înnebunește pentru ca pisicuta tot sare pe el sa se joace... Deja ai trecut doua săptămâni și nu se inteleg doar dacă eu ma joc cu cel mic sau mănâncă îl lasă in pace cum se duce spre el miaună și de frica începe sa îl muște... Amândoi sunt adoptați și vreau sa le fie bine.. In doua luni ne mutam in alta tara și cred ca atunci o sa se înțeleaga pentru ca cel mare este fricos o sa ii ia ceva sa se adapteze iar ce mic o sa fie ok din prima și am asa o presimțire ca atunci o sa se inteleaga.. Momentan stam sperat ca să nu se raneasca, pentru ca și cel mic nu are stare și sare și el sa muste și sa se bata

    ReplyDelete
  31. Am un motan de 1,3 ani si am adus-o pe mama lui de 3,3 ani, ambii sterilizati. Imi e cam frica sa i las impreuna, deoarece ambii scot sunete ciudate si sasaie unul la celalalt. Un sfat mi ar fii de folos. Multumesc!

    ReplyDelete
  32. așa că soțul meu s-a întors după ce mutaba a făcut o vrajă de dragoste care l-a adus înapoi la mine, mulțumesc domnule mutaba pentru vraja ta de dragoste, whatsapp dacă vrei ajutorul lui: +2348054681416 sau îi poți trimite un e-mail greatkakudu@ gmail. com

    ReplyDelete
  33. Soția mea m-a părăsit pentru un alt bărbat și am avut inima zdrobită și devastată. Dar într-o zi bună, răsfoiam internetul când am văzut o doamnă depunând mărturie despre cum a ajutat-o ​​DR Gideon, așa că am decis să-l contactez pentru ajutor și el m-a ajutat să-mi refac relația ruptă, iar acum soția mea s-a întors și mă iubește mult. mai mult decât mi-am putut imagina vreodată. Daca treci prin situatii similare chiar daca vrei sa ramai insarcinata. sau vindeca boala.
    Câștigă la loterie.
    Cazul Win Curt.
    Răzbunați, nu ezitați, contactați Dr Gideon dacă aveți nevoie de orice fel de ajutor contactați DR GIDEON pe Whatsapp: +2347042191323

    E-mail: drgideon611@gmail.com

    ReplyDelete