Friday, March 1, 2013

Copiii si pisicile - avantajele unui animal de companie

COPIII SI PISICILE - SANATATE SI SIGURANTA


In general copiii iubesc pisicile foarte mult si isi doresc inca de foarte mici sa aiba alaturi un prieten felin. Din pacate foarte multe pisici crescute si obisnuite in casa, sunt abandonate la venirea unui copil in familie, tocmai din cauza nesigurantei si a spaimelor tinerilor parinti in ceea ce priveste sanatatea si siguranta copilului. Acest comportament nu este doar foarte daunator pentru animal,care are sanse minime de supravietuire in strada, ci si pentru copilul ce va creste fara un prieten patruped alaturi. 


Stiinta a evoluat mult si bolile ce pot fi transmise de la animal la om sunt deja cunoscute, nu sunt multe si toate pot fi prevenite cu un minim de atentie. De asemenea sansele ca pisica sa devina agresiva cu copilul sunt foarte mici, iar, in general, prin modificarea a doar catorva componente ale rutinei zilnice puteti adapta pisica la noua situatie familiala, fara ca aceasta sa devina geloasa, posesiva sau agresiva. Singurul motiv cu adevarat intemeiat de a renunta la un animal(dar in niciun caz de a-l abandona, ci de a-i gasi o noua familie) este acela in care copilul dezvolta o alergie puternica si netratabila la acesta.


Torsul lor fin, blanita pufoasa si modul lor gingas si jucaus de-a fi fac ca pisicicile sa fie un prieten nemaipomenit de bun si de indragit al copiilor. Tigrisorii de apartament au un efect calmant, pot sa te asculte ore in sir si, spre deosebire de oameni, ele iti pastreaza secretul si nici nu te intreaba ce teme pentru acasa ai de pregatit. Pisicile nu trebuie scoase la plimbare, iar felul lor de-a fi tacut si relaxat le fac ideale si pentru parinti(pe care cade de cele mai multe ori sarcine de a ingriji animalutul familiei). Cu cateva reguli si cu acordarea respectului cuvenit firii si necesitatilor oricarei fiinte vii, pisicile pot reprezenta o imbogatire in viata si dezvoltarea celor mici si nu un “pericol cu gheare”.
   
BENEFICII IN DEZVOLTAREA EMOTIONALA A COPIILOR CRESCUTI ALATURI DE PISICI


In relatia lor cu pisicile copiii au posibilitatea de a-si arata sentimentele si de a-si dezvolta empatia. Ei ajung sa inteleaga ca in afara cuvintelor exista si alte modalitati de a comunica, invata sa isi manifeste sentimentele si sub alte forme si isi dezvolta imaginatia. 

Alaturi de o pisica copiii nu se vor simti singuri nici daca parintii sau familia nu sunt in momentul acela acasa alaturi de ei. Un copil singur la parinti nu se va simti niciodata singur daca pisica lui este si ea in casa. Pisica va fi acel prieten al copilului, care il accepta asa cum e, fara comproisuri, iar aceasta ii va da copilului incredere in sine si ii va creste respectul de sine. 

Copilul invată, ingrijind pisica, ca aceasta are necesitati, pe care nu si le poate satisface singura si ca de el depinde bunastarea animalutului pe care il are in grija. La randul sau, pisica îl va rasplati cu iubire şs ii va arata ca, intr-o relatie armonioasa, trebuie atat sa primeşti, cat si sa oferi. Si nu de putine ori, satisfactia de a oferi este mai mare decat aceea de a primi. Copilul va vedea ca, cu cat este mai atent si mai grijuliu cu pisica, cu atat aceasta ii va raspunde cu mai multa iubire si mai multe sesiuni de tors si gudurat. Copiii ajung, astfel, sa inteleaga si sa se mandreasca cu importanta aportului lor in ingrijirea pisicii, invata sa fie mai sociabili, mai responsabili, isi dezvolta individualitatea, invata sa fie altruisti, dar si mai independenti.

PISICILE SUNT PROFESORI EXTRAORDINARI PENTRU COPII IN CEEA CE PRIVESTE RESPECTUL SI RESPONSABILITATEA.

Copiii  prescolari sunt deja apti sa inteleaga faptul ca pisicile au anumite necesitati si pot invata in acest fel ce inseamna respectul fata de o fiinta vie. Pisicile au nevoie de liniste cand mananca, cand dorm si cand folosesc litiera. Aceste 3 locuri trebuie sa fie tabu pentru copiii, dar todeauna accesibile pisicii. Copiii vor trebui, asadar, sa fie atenti ca pisica sa aiba acces in cele 3 zone de confort si in acest fel vor invata de mici ce inseamna sa ai o responsabilitate. Vor invata ca pisicile nu sunt jucarii neinsufletite, ca sunt pufoase, dar si sensibile si ca pot reactiona cateodata foarte impulsiv daca nu sunt respectate. Vor trebui sa isi exerseze rapdarea in relatia cu pisica si vor intelege ca numai prin blandete si respect poti castiga un prieten felin. Lectie ce le va fi utila si in relatiile cu copiii de la gradinita, scoala, etc. si chiar si in viata.


PISICILE SUNT UN EXEMPLU IN CEEA CE PRIVESTE CURATENIA SI INGRIJIREA
   
Interactionand cu pisica copiii pot pot invata o multime de lucruri in ceea ce priveste curatenia si igiena personala. In afara de faptul ca pisica isi petrece o mare parte a tipului curatandu-se si ingrijindu-se, ea este inclinata sa nu accepte ca cele 3 zone de comfort sa fie inigienice. Astfel o pisica va refuza sa manance sau sa bea din boluri murdare si nici la litiera nu se va duce daca aceasta nu este curata. Daca in ceea ce priveste curatarea litierei responsabilitatea cade asupra parintilor,, cei mici pot ajuta la spalarea castronaselor de mancare sau la hranirea pisicii. In acest fel nu vor avea pe langa o rutina si o responsabilitate zilnica. 
        
Ingrijirea unui animal reprezinta o mare responsabilitate, asa ca analizati bine situatia inainte de a primi in casa noul membru. Iată cateva din aspectele, pe care trebuie să le luati in calcul: http://cameracupisici.blogspot.ro/2013/01/inainte-sa-adopti-o-pisica.html



No comments:

Post a Comment